Backgammon

Backgammon är ett tärningsbaserat brädspel för två spelare. Spelet spelas på ett bräde med 24 rutor, varav 12 är svarta och 12 är vita. Varje spelare har 15 pjäser som ska flyttas runt på brädet. Målet med spelet är att flytta alla pjäser från spelarens hemkvarter till motsvarande utgångskvarter och sedan flytta ut alla pjäser från brädet.

För att börja spelet, rullar varje spelare en tärning för att avgöra vem som börjar. Den spelare som får högst summa på tärningarna börjar. Varje spelomgång börjar med att spelaren rullar två tärningar för att avgöra hur många rutor pjäserna ska flyttas. Spelaren kan 

välja att flytta en pjäs med den summa som visas på en av tärningarna, eller flytta två olika pjäser med de två summor som visas på tärningarna. Om en spelare får samma summa på båda tärningarna, kallas detta för ”dubbel” och spelaren får flytta fyra gånger den summan för varje tärning istället för två gånger.

Pjäserna flyttas runt brädet i motsatt riktning av vad som är vanligt i de flesta brädspel. Pjäserna kan endast flyttas till rutor som inte är befolkade av en annan pjäs, och om en ruta redan är befolkad av en eller flera pjäser från motståndaren kallas detta för en ”blockerad” ruta och pjäsen kan inte flyttas dit.

Om en spelare får en tärning med samma nummer på båda tärningarna, kallas det för ett ”dubbel” och spelaren får flytta fyra gånger den summan på varje tärning istället för två.

Spelet fortsätter tills en spelare har flyttat ut alla sina pjäser från brädet, vinnande spelet. Om en spelare har blockaderade alla pjäser från motståndaren på brädet 

kan det också leda till seger. Detta kallas för ”gammon” och ger spelaren en högre poäng än om han bara hade flyttat ut alla sina pjäser.

En annan viktig del av spelet är att undvika att få pjäser ”tagen” av motståndaren. Om en spelare har en pjäs på en ruta som är befolkad av en enda pjäs från motståndaren, kan motståndaren ”ta” bort den pjäsen och flytta den till sitt hemkvarter. Detta kan försvåra spelet för spelaren och kan till och med leda till förlust.

Det finns också olika strategier och tekniker som kan användas för att förbättra spelet, inklusive att använda olika taktiker för att flytta pjäser och undvika att få pjäser tagna. Men det viktigaste är att ha kul och att lära sig av dina misstag.