New Zealand 500

Det finns nog en del kortspelare där ute som känner igen kortspelet Femhundra där det gäller att få 500 poäng med hjälp av sex kort på handen. Grundvarianten av spelet kan spelas med två till fem spelare och en vanlig kortlek innehållandes 52 kort används. Med hjälp av resterande kort, som ligger i en hög på bordet, gäller det att få ihop 500 poäng först. Det är vanligt att det utformas olika varianter av ett spel med tiden. Det kan bero på att reglerna ändras för att göra spelet mer lättförståeligt eller för att minska riskerna för fusk bland spelarna. Olika länder kan även ha olika varianter av ett och samma spel vilket är intressant och varierande för spelaren. När det kommer till Femhundra finns det en rad olika varianter.

En nya zeeländsk variant

En variant av spelet är New Zealand 500 som, föga förvånande, har utvecklats på Nya Zeeland. Denna variant skiljer sig inte särskilt mycket från den australienska varianten men en hel del från grundvarianten Femhundra. Här har spelaren alltid tio kort på handen och det är möjligt att bilda lag med de andra spelarna för att gemensamt ta sig an den spelare som satsar högst.

Antalet spelare bestämmer reglerna

Den nya zeeländska varianten består av en rad olika varianter i sig, vilka avgörs av hur många spelare som är med. Det som ändras beroende på spelarna är hur många kort som används samt hur lagen bildas. Om omgången innehåller tre spelare används 33 spelkort varav sjuan är av högst värde. Den spelare som satsar högst spelar ensam medan resterande två ingår lag mot denne.

Fem spelare

Närvarar istället fem spelare används en full standardkortlek samt en joker och spelaren med den högsta satsningen kan välja om den vill spela själv eller ingå lag med en annan spelare och därmed spela två mot tre. Om ytterligare en spelare ingår, det vill säga totalt sex spelare, bildas två lag med tre spelare i vardera och en speciell kortlek med 63 kort används.