Whist

Whist är ett kortspel som spelas med fyra personer i två lag. Spelet är en variant av trick-taking-spel, där målet är att samla så många trumfkort som möjligt under varje omgång.

För att börja spelet, delas korten ut till varje spelare och den spelare som har den högsta kortet i den första valda färgen (vanligtvis spar) blir den första dealern. Dealern delar sedan ut korten till varje spelare i ett klockformat. Varje spelare börjar med 13 kort.

Spelet börjar med att den första spelaren lägger ett kort i mitten av bordet. Varje spelare ska sedan lägga ett kort i samma färg, om det är möjligt. Om en spelare inte har något kort i den färgen som är ledande, kan spelaren lägga ett kort i vilken färg som helst. Den spelare som har lagt det högsta kortet i den ledande färgen vinner omgången och får samla trumfkortet.

Det är viktigt att notera att om en spelare vinner en omgång med ett trumfkort, får denna spelaren extra poäng.

Efter varje omgång, är det nästa spelare till vänster om den tidigare dealern som blir ny dealer och delar ut korten. Spelet fortsätter tills alla kort har spelats och poängen räknas.

Whist är ett strategiskt spel där det är viktigt att hålla koll på vilka kort som har spelats och vilka kort som är kvar i motståndarnas händer. Det är också viktigt att samarbeta med din partner för att vinna så många trumfkort som möjligt.

Ett vanligt strategi är att spela ett högt kort när det finns en chans att vinna omgången, men att spara ett högt kort för att vinna en omgång med trumfkort. Det är också viktigt att vara medveten om vilka kort som är trumfkort och att försöka få bort dem från motståndarnas händer så snart som möjligt.

Det finns också olika varianter av spelet, såsom Solo Whist och Rubber Whist, som innebär att man spelar mot varandra istället för i lag och det finns också olika poängsystem.

Whist är ett roligt och utmanande spel som kräver både strategi och samarbete. Det är ett utmärkt val för en kväll med vänner eller familj.